JavaScript is required
/
Protein Kaçağı Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli?

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Protein Kaçağı Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli?

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Ecem Alaca onaylı içerik

Protein kaçağı problemi, böbreklerin fonksiyonunu tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanır. İdrar yolu enfeksiyonu ve hipertansiyon gibi çeşitli rahatsızlıkların yol açabildiği bu problemin varlığında böbreklerin daha fazla çalışmasına sebep olacak gıdaların tüketilmesi bazı sorunlar yaratabilir. Bu nedenle böbrek sağlığını korumak için protein kaçağı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.

Siz de protein kaçağı problemi yaşıyorsanız “Böbrekte protein kaçağı olan ne yemeli?”, ve “Protein kaçağı olanlara hangi yiyecekler yasak?” gibi soruların cevaplarını inceleyerek nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İdrarda Protein Kaçağı Olanlar Ne Yemeli?

Öncelikle protein kaçağının ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini merak ediyorsanız "Protein Kaçağı Neden Olur?" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

İdrarda protein kaçağının çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğini belirtmiştik. Tedavi sürecinde protein kaçağının ardındaki asıl neden göz önünde bulundurularak ona uygun bir tedavi planı hazırlanır. Bu aşamada böbreklerin yükünü azaltmak için uzman bir diyetisyen eşliğinde protein kaçağı diyeti uygulanabilir.

İdrarda protein kaçağı olanların beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken genel noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Su tüketimini artırmaları gerekir.
  • Hayvansal proteinler yerine baklagiller, tahıllar ve soya ürünleri gibi bitkisel protein kaynaklarını tüketmeleri önemlidir.
  • Kızartmalar yerine haşlanmış yiyecekleri tercih etmeleri gerekir.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan lifli gıda tüketimini artırmaları önemlidir.
  • Bu bireyler maydanoz ve kekik kürü uygulayabilirler.

Tedavi sürecini desteklemek için tüm bunların yanı sıra porsiyon kontrolü de yapılabilir. Örneğin tabağın yarısı sebze ve meyveler, dörtte biri tahıllar ve dört biri yağsız protein içeren gıdalarla hazırlanabilir. Bu, hem protein tüketimini hem toplamda tüketilen yiyecek miktarını kontrol etme kolaylığı sağlar.

İdrarda Protein Kaçağı Olanlar Ne Yememeli?

İdrarda protein kaçağı probleminin ardında hangi neden olursa olsun; sonuç, böbrek fonksiyonlarının azalmasıdır. Bu nedenle rahatsızlık boyunca böbrekleri yoracak gıdaların tüketilmesinden kaçınmaya özen göstermek gerekir.

Protein kaçağı yasak yiyecekler veya kısıtlanması önerilen yiyecekler şu şekilde listelenebilir:

1. Tuz Oranı Yüksek Yiyecekler

Böbrek fonksiyonlarının azalması durumunda vücutta biriken sodyum idrarla dışarı atılamaz. Tuzlu yiyecekler de vücuttaki sodyum oranını artıracağı için bu yiyeceklerden uzak durmak ve özellikle sofra tuzunu azaltmak gerekir.

Fast food, cips, sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalar; yüksek oranda tuz içerdikleri için uzak durulması gereken gıdalar arasında yer alır.

2. Alkol

Fazla alkol tüketimi böbreklere çeşitli şekillerde zarar verebilir. Örneğin hipertansiyon riskini artırabilir, böbreklere giden kan akışını etkileyebilir ve dehidrasyon sürecini hızlandırarak vücudun su dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Tüm bunlar böbreklerin fonksiyonlarını azaltabileceği için alkol tüketimine dikkat etmek gerekir.

Alkol tüketimini kesmek, bazen mental sağlıkla da bağlantılı olarak zorlayıcı olabilir. Bunun için [fiziksel veya mental sağlık alanlarında uzman görüşmeleri](https://heltia.go.link?adj_t=1c1rn09s_1c48uaty yaparak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz.

3. İşlenmiş ve Şeker Oranı Yüksek Yiyecekler

Kan basıncı kontrolü, protein kaçağı tedavisinde öncelikli yöntemlerden biridir. Dolayısıyla kan basıncının yükselmesine sebep olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. İşlenmiş ve şekerli yiyecekler; katkı maddeleri, koruyucu maddeler ve trans yağ içerdiği için tüketilmemesi gereken gıdalar arasında yer alır.

Örnek vermek gerekirse bisküvi ve kek gibi atıştırmalıklar ile çikolata ve tatlı gibi şekerli yiyecekler tüketmemeye özen göstermelisiniz.

4. Proteinli Yiyecekler

Protein kaçağı olanlarda öncelikli tedavi yöntemlerinden biri protein kısıtlamasıdır. Fazla protein tüketimi, böbreklerin daha fazla çalışmasına sebep olacağı için yüksek proteinli yiyeceklerin tüketimi kısıtlanabilir. Yumurta, tavuk, süt ve özellikle kırmızı et; bu dönemde sınırlı şekilde tüketilmesi gereken, yüksek proteinli yiyeceklerdendir.

Gördüğünüz gibi protein kaçağında beslenme oldukça büyük bir yer tutuyor. Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız Heltia uygulaması üzerinden online diyetisyen desteği alabilir, size özel bir sağlıklı beslenme planı oluşturabilir ve uzman desteğiyle fiziksel sağlık sürecinizi takip edebilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Yapay Tatlandırıcı Çeşitleri ve Zararları” ve “Omega-3 Rehberi” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu