Varoluşsal problemler yaşamak, nihai olarak neredeyse kaçınılmazdır ve hepimizin deneyimlediği bir durumdur. Bu nedenle, bu kaygıyı tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine gerektiğinde onunla "yaşama"nın bir yolunu bulmalıyız.
Varoluşsal sancı nedir merak ediyorsanız, bunların sonucu aslında olumlu da olabilir: Sizi hayattaki amacınızı sorgulamaya zorlayabilir ve hayatınıza yön vermenize yardımcı olabilir. Yani asıl soru “varoluşsal kriz nasıl geçer?” değil de, “varoluşsal kriz ile nasıl başa çıkılır?” olmalı aslında.
Biz de Uzman Psikolojik Danışman Merve Dökmeci’nin katkılarıyla varoluşsal sancı belirtileri hafifletme, varoluş kaygısını olumlu bir deneyime dönüştürme adına atabileceğiniz bazı adımları bu yazıda topladık.
İşte varoluşsal kaygı yönetimi için yapabilecekleriniz:
1. Duygularınızı Benimseyin
- Varoluşsal sancılar ile baş etmenin ilk adımı, varoluşsal kriz içerisinde olduğunuzu kabul etmektir.
- Hislerinizi görmezden gelmek hiçbir şeyi çözmez. Bu krizin size ne söylediğini ve neden bunları yaşadığınızı anlayabilmeniz için duygularınıza odaklanmalısınız.
- Olumsuz da olsa duygularınıza düşmanınız gibi davranmamalı, her birini kucaklamayı ve yaşamayı öğrenmelisiniz.
2. Varoluşsal Kaygılarınızı Yazıya Dökün
- Bir not defteri çıkarın ve kaygılarınızı, bunun getirdiği hisleri, problemleriniz hakkındaki düşüncelerinizi not edin.
- Varoluşsal sorgulama ve öz farkındalık için bu oldukça önemli bir egzersiz olabilir. Varoluşsal sancılar ile nasıl başa çıkacağınızı kendi sorularınıza verdiğiniz yanıtlarda bulabilirsiniz.
- Bu sırada kendinize sorabileceğiniz bazı sorular şu şekilde: Yaşadığınız varoluşsal kaygının sizi motive etmesine ve sizi daha özgün bir hayata yönlendirmesine izin verebilir misiniz? Bu kaygı, dünyayla olan ilişkiniz hakkında size ne öğretebilir? Bunu nasıl olumlu bir deneyime çevirebilirsiniz?
3. Varoluşsal Yalnızlık Hissiniz Hakkında Konuşun
- Güvendiğiniz insanlarla bu konular hakkında konuşmak, farklı bir yaşam perspektifi kazanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu tür etkileşimler sizin diğer insanların yaşamları üzerinde sahip olduğunuz olumlu etkiyi hatırlamanıza yardımcı olabilir.
- Bu sayede size amaçsız görünen hayatın aslında birçok noktaya, insana dokunduğunu görebilirsiniz.
4. Sevdiklerinize Güvenin
- Varoluşsal bir krizle karşı karşıya kaldığınızda arkadaşlarınızın ve ailenizin desteği çok önemlidir. Daha az yalnız hissetmenize ve yaşadıklarınızın üstesinden gelmemize yardımcı olabilecek destekten kendiniz soyutlamaya çalışmamalı ve sevildiğinizi unutmamalısınız.
- Varoluşsal anksiyete yaşarken kendi iç sesiniz bazen dışarıdan gelen olumlu cümleleri bastırmaya yatkın olabilir. Üstteki öneriyle bağlantılı olarak, sevdiklerinizden gelen samimi duyguların ve yardımın içten olduğuna kendinizi inandırmaya çalışın.
5. Meditasyon Yapmayı Deneyin
- Meditasyon, olumsuz düşünceleri oluşturan kalıpları keşfetmenize ve yeniden düzenlemenize yardımcı olabilir. Varoluşsal bir krizle bağlantılı olan takıntılı endişeleri zihninizden uzaklaştırmanızı sağlayabilir.
- Ayrıca meditasyon, öz farkındalık çalışmaları yapmayı denemek için de uygun bir düzen kurmanıza yardım edebilir.
6. Mutluluğu Küçük Şeylerde Arayın
- Çoğu zaman dikkat etmiyoruz, ama hayatta bizi mutlu edebilecek o kadar çok detay var ki!
- Tabii ki varoluşsal krizler yaşarken her şey gri gibi görünebilir ve büyük yaşam olaylarından, alıştığımız şeylerden bile zevk almakta zorlanabiliriz. Ama sadece bir an için dünyayı daha farklı bir gözle değerlendirmeye başlarsak devamı da gelir.
- Emin olun sadece gökyüzüne bakıp bulutları farklı hayvanlara benzetmeye çalışmak bile bir mutluluk kaynağı.
- Doğanın renklerini ve seslerini keşfetmek, bir sokak hayvanının sevgi arayan gözlerinin içine bakmak, her gün çok sevdiğimiz insanlara sarılabilmek… Bunların her biri çoğu zaman kıymetini unuttuğumuz, çok ama çok büyük mutluluk kaynakları.
- Bunun için gün içinde sizi mutlu eden veya minnettar olduğunuz şeyleri listelediğiniz bir “iyi ki” günlüğü tutmayı deneyebilirsiniz.
7. Düşüncelerinizin Kontrolünü Elinize Alın
- Olumsuz ve karamsar fikirleri olumlu olanlarla değiştirmek aslında tamamen sizin ellerinizde. Kendinize hayatınızın anlamsız olduğunu söylemek yerine daha anlamlı bir hayat yaşamak için adımlar atabilirsiniz.
- Bir tutkunun peşinden gidebilir, inandığınız bir amaç için gönüllü olmayı deneyebilir, günlerdir sokakta gördüğünüz annesini kaybetmiş kedi ya da köpek yavrusunu evinize alarak ona bir aile olmayı ve varlığınızla bir başka canlıya hayat vermeyi deneyebilirsiniz.
8. Hayatın Neden Bir Anlamı Olduğunu Hatırlayın
- Varoluşsal sorgulama içerisine girebilmeniz bile var olduğunuzun, burada olmanızın bir sonucu aslında. Şu anda buna inanmak zor olsa da, hayatınızın sizin ve sizinle etkileşime girenler için bir önemi var.
- Hayatınızda sevdiğiniz şeyleri, insanları nasıl etkilediğinizi, neyi amaçladığınızı listelemeyi deneyin.
- Eğer kendinizdeki iyiliği görmekte güçlük çekiyorsanız, arkadaşlarınızdan ve ailenizden olumlu niteliklerinizi belirlemelerini isteyebilirsiniz.
- Hayatlarında ne gibi olumlu etkiler bıraktınız? En güçlü, en beğenilen özellikleriniz nelerdir?
- Tüm sorulara aynı anda ve uzun uzadıya cevap vermek zorunda değilsiniz. Soruları daha küçük yanıtlara bölmeyi ve ardından esas büyük resmi oluşturan daha küçük soruların yanıtlarını öğrenmeyi deneyebilirsiniz.
9. Kontrol Edebileceğiniz Şeylere Odaklanın
- Varoluşsal bir krizde kontrolden çıkmış gibi hissetmek doğaldır. Bu yüzden kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmayı denemelisiniz.
- Geçmişi değiştiremez, geleceği kurgulayamazsınız. Bunu unutmamalısınız. Hayatta kontrol edemediğiniz şeyler olduğunu anlamlı ve bunları akışına bırakmayı, bundan da rahatsız olmamayı öğrenmelisiniz.
Sonuç
Biz insanlar bu evrende bir kum zerresinden bile küçüğüz, ama bazen kendimizi ya çok daha büyük ya da çok daha küçük görüyoruz. İşte o zaman varoluşsal kriz bizi ele geçirebiliyor.
Tabii ki herkes hayattaki amacını bilmek ister, bunda garip bir durum yok. Ama amaç aramak üzerine çıktığımız bu yolda boşlukta kaybolmamayı da öğrenmeliyiz: Hayatı göğüslemek, her haliyle kabul etmek imkansız değil. Yeter ki her şeyi kontrol etmeye dair duyduğumuz o çılgın arzudan vazgeçebilelim ve kendimizi yaşamın kollarını bırakabilelim.
Eğer varoluşsal kriz durumunu yönetmekte zorlanıyorsanız, mental sağlığınızı güçlendirmek için profesyonel yardım almak daha iyi bir seçenek olabilir. Bunun için Heltia uygulamasını indirerek çevrimiçi olarak uzman psikologlarla görüşebilir, online terapi alabilirsiniz.
Bu içeriği faydalı bulduysanız, “Kişiliği Tanımak ve Tanımlamak: Benlik Algısı Nedir?” ve “Değerler ve Değer Odaklı Yaşamak” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.
Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.