JavaScript is required
/
Yeni Yıl Kararları Almak ve Gerçekleştirmek

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

30 Kasım 2023

- Kişisel Gelişim

Yeni Yıl Kararları Almak ve Gerçekleştirmek

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Yeni bir işe başlarken ya da bambaşka bir şehre taşındığımızda hayatımızda artık yeni bir süreç başlasın ister ve bunun için pek çok karar alırız. Bazen büyük gelişmelere ihtiyaç duymayıp yeni bir yıla ya da haftaya başlıyor olmayı fırsat biliriz. Çünkü yenilik, iyi bir motivasyon kaynağıdır.

İnsan doğası ruhsal ve zihinsel olarak monotonluğa uygun olmadığı için yenilik fikri onu her zaman heyecanlandırır. Bu nedenle yılbaşı yaklaşıyorken yeni yılda yeni kararlar almanın püf noktalarını derleyelim istedik. İçeriğin sonuna da size ilham verebilecek ilginç bir yeni yıl karar listesi ekledik! 🎄

Uygulanabilir Yeni Yıl Kararları Nasıl Alınır?

Yeni kararlar alırken duyulan heyecan, genellikle uygulama aşamasında kayboluverir. Örneğin:

  • Pazartesi başlanan diyeti Salı akşamı bir dilim tatlıyla bitirmek, bazen çok daha heyecanlı gelir.
  • Öğrencilik yıllarında "Bu yıl hiçbir dersi kaçırmayacağım." veya "Her akşam iki saat ders çalışacağım." gibi kararlarla başlanan dönem, genellikle bu rutinin sürdürülmesiyle sonlanmaz.

Eğer konu yeni yıl kararları ise, kendinize verdiğiniz her söze koca bir yıl sadık kalmanız biraz zor olabilir. Peki, ne yaparsanız daha makul ve sürdürülebilir kararlar alabilirsiniz?

1. Gerçekçi Kararlar Alın

Önünüzde gerçekten çabaladığınızda hayalinizdeki pek çok şeyi gerçekleştirebileceğiniz koca bir yıl var. Ama yine de sizi zorlayacak kararlar almamaya ve kararlarınızı gerçekçi tutmaya çalışın. Yeni yıl kararları alırken aileniz, sorumluluklarınız, ekonomik durumunuz, ruh hâliniz gibi birçok unsuru göz önünde bulundurun.

Örneğin ideal kilonuzda olmadığınızı düşünüyorsanız "Ayda 10 kilo vereceğim." demek yerine "Daha sağlıklı besleneceğim ve ideal kiloma yaklaşacağım." deyin. Eğer kendinize çok da makul olmayan hedefler koyarsanız sadece birkaç haftada bile onu yapamayacağınız fikrine kapılıp geçmişteki rutininize dönebilirsiniz.

2. Yanlış Umut Sendromuna Yakalanmayın

Yeni yılın güzellik, refah ve bolluk getirmesini dileyebilirsiniz elbette, ancak büyük beklentilere girmemeniz gerekir. Yeni yılın öncekilerden farklı olacağını düşünüp gerçekçi olmayan, büyük kararlar alma ve takvimler değişse de hayatın akışının pek değişmediğini görüp umutsuzluğa kapılma durumu; uzmanlar tarafından "yanlış umut sendromu" olarak adlandırılıyor.

Yeni bir yıl, iyi bir motivasyon kaynağı olsa da bir şeyleri değiştirebilecek gücün tamamı sizde. Bir karar almadan önce neyi, ne kadar sürede ve nasıl değiştirebileceğiniz; onu yaparken ne kadar zorlanabileceğiniz ve hangi sonuçlarla karşılaşabileceğiniz konusunda iyice düşünün ve sorumluluk alın.

3. Aceleci Davranmayın

Hepimiz "Yeni yıl, yeni başlangıçlar..." deyip onlarca yeni karar alıyor ve 1 Ocak sabahı yepyeni bir hayata uyandığımız duygusuyla her şeyi bir anda değiştirmeye çalışıyoruz. Bu durum da hevesimizin, hırsımızın daha çabuk kırılmasına yol açıyor. Ancak bu kadar aceleci olmaya hiç gerek yok.

Yeni yılda alınan kararlar için önünüzde tam 365 gün olduğunu unutmayın. Uygulanabilirlik açısından kararlarınızı sınıflandırın ve önce sadece birini uygulayarak işe başlayın. Her bir kararınız için kendinize esnek, ölçülebilir bir süre belirleyin. Elinizden geleni yapıp o kararla ilgili tatminkâr bir yol katettikten sonra diğer kararlarınızı uygulamaya başlayın.

4. Kararlarınızı Yazın ve Evin En Sevdiğiniz Köşesine Asın

Geride bıraktığımız koca bir yılı düşününce hepimiz "Şunu keşke şöyle yapmasaydım." hissine kapılabilir ve bir sonraki yıl benzer durumlarda farklı bir tutum sergilemeye karar verebiliriz. Ancak hayatın koşuşturması ve zihnimizdeki onlarca düşünce, bu kararımızın önüne geçebilir.

Yeni yılda alınacak kararları bir kâğıda yazabilir ve bu kâğıdı kitaplığınızın ya da makyaj aynanızın bir köşesine iliştirebilirsiniz. En sevdiğiniz defter de bunun için harika bir seçenek. Böylece aldığınız kararları daha sık hatırlar ve motivasyonunuzu sürekli koruyabilirsiniz.

5. Destek Alın

Aldığınız bazı kararlar, diğerlerinden daha zorlayıcı olabilir ve onları uygulamakla ilgili daha çekimser davranabilirsiniz. Oysa yardım almak, herhangi bir taşı tek başımıza yuvarlamak zorunda kalmamak; hayatı çok daha kolay hâle getirir.

Yeni yıl kararlarınızı da yalnız gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Örneğin:

  • Sizinle benzer kararlar alan insanlar tanıyorsanız onlarla beraber hareket edebilirsiniz.
  • Birlikte bir şeyler yapmayı sevdiğiniz insanlarla beraber hareket edeceğiniz kararlar almak da bir seçenek.
  • Veya sadece kendi kararlarınızdan bahsedebilir, güvendiğiniz insanlardan sizi motive etmesini ve gelişiminizi dinlemesini isteyebilirsiniz.

Ayrıca ihtiyaç duyduğunuzda profesyonel destek almaktan da çekinmemelisiniz. Kilo vermek istiyorsanız nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda bir beslenme uzmanıyla görüşebilirsiniz. İnsan ilişkileriniz, ailevi sorunlarınız, ebeveyn rolleriniz, iç huzurunuz gibi pek çok konuda bir klinik psikologdan destek almak da yeni yılı sizin için daha güzel ve umut dolu kılabilir.

Gelin, şimdi de bu şekilde kararlardan birkaç örneği birlikte keşfedelim 👇🏻

Hâlâ Hazırlamayanlar İçin Yeni Yıl Kararları Listesi

Amerikalı müzisyen Woody Guthrie'nin 1943 senesi için aldığı yeni yıl kararları listesine hiç rastladınız mı? Guthrie, ağzında kalan tüm dişleri fırçalamaktan nevresimlerini daha sık değiştirmeye kadar pek çok karar almış. Her gün yeni bir şarkı yazmak, ailesini daha çok sevmek, güzel düşler kurup yeni kararlar almak ve her sabah daha motive uyanmak da Guthrie'nin yeni yıl kararları arasında.

Peki, siz yeni yılda neler yapacaksınız? İşte sizin için birkaç fikir!

  • Dünyayı gezip yeni ülkeler keşfetmek de bir hedef tabii ama daha uygulanabilir bir seçenek arıyorsanız bu yıl yaşadığınız şehrin her köşesini gezin. Yeni tatları, küçük ve şirin butikleri, tozlu raflarında zamanı durdurmuş sahafları keşfedin.
  • Size iyi gelmediğini düşündüğünüz insanlarla ilişkinizi gözden geçirin. Hatta sizi kötü hissettiren mekânların, şarkıların, kitapların, yiyeceklerin de bir listesini yapın ve bunları hayatınızdan çıkarın.
  • Duygularınızı özgür bırakın. Yeni yılda sevdiğiniz herkese daha sıkı sarılın. Üzgünken ağlayın, mutluyken dans edin, korktuğunuzda en yakınınızı arayıp onun sesini duyun.
  • Sıkı diyetlerle hızlı kilo verme çabasına girmek yerine sağlıklı beslenme rutinleri oluşturun. Sağlıklı tarifler öğrenin ve kendiniz için keyifli öğünler hazırlayın.
  • Fiziksel aktivite, bedensel olduğu kadar zihinsel ve ruhsal sağlık için de oldukça yararlı. Spor salonlarına kapanmaktan hoşlanmıyorsanız evde egzersiz yapın, yeni danslar öğrenin veya doğa yürüyüşlerine çıkın.
  • Her ay birkaç ağaç dikin. Doğanın sizi sevgiyle sardığı gibi siz de onu sevin. Bu yıl fırsat buldukça çiçekler de yetiştirin. Bir yılı daha geride bırakma vakti geldiğinde bütün bir seneyi güzel hatırlamak için iyi sebepleriniz olsun.

Son olarak, yeni yıl kararlarınız arasına sağlıklı beden ve zihin dengesine ulaşmayı da ekleyin. Eğer bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa Heltia yardıma hazır! Diyetisyen, fizyoterapist, klinik psikolog, ebeveyn danışmanı gibi ekip üyeleri arasından desteğe ihtiyacınız olan uzmanı Heltia uygulamasını indirerek  seçebilir; yeni yıl kararlarını hayata geçirmek için adım atabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Karar Verme Teknikleri” ve “Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri” yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu