JavaScript is required
/
Bol Yulaflı Kalp Dostu Yemek Tarifleri

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu

Bol Yulaflı Kalp Dostu Yemek Tarifleri

Paylaş:
Heltia mobil uygulama görseli
blog-yazar-ikonu

Heltia

Diyetisyen Didem Tosun onaylı içerik

-Düzenli egzersiz yapmak, tütün ve alkol ürünlerinden uzak durmak gibi adımlar bildiğiniz gibi kalp sağlığını korumak açısından önemli bir yer tutuyor. Bunların yanında kalp sağlığı ve beslenme arasında da oldukça önemli bir ilişki var.

Kalp sağlığı için kalp dostu yemekler tüketerek kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir, kalbinizin fonksiyonlarını koruyabilirsiniz.

Eğer siz de “kalp sağlığı için ne yemeliyiz?” diye merak ediyorsanız ve kalp dostu yemek tarifleri görmek istiyorsanız, bu yazı tam size göre!

Kalp Dostu Yiyecekler Nelerdir?

Kalp sağlığı için bitkiler ilk olarak aklımıza geliyor olabilir, ancak beslenme düzeninize entegre edebileceğiniz kalp dostu besinler oldukça geniş bir kategori.

Kalp için sağlıklı yiyecekler arasında şunları sayabiliriz:

  • K vitamini açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler,
  • Çilek, yaban mersini gibi antioksidan içeriği yüksek kalp dostu meyveler,
  • Kolesterol düşürmeye yardımcı olabilen avokado,
  • Tarçın, zencefil ve zerdeçal gibi kalp dostu baharatlar,
  • Omega-3 yağ asidi barındıran balıklar ve balık yağı,
  • Başta ceviz ve badem olmak üzere bazı kuruyemişleri kalp için sağlıklı besinler arasında sayabiliriz.

Bunlar kalp dostu yemek tarifleri içerisine gönül rahatlığıyla dahil edebileceğiniz bazı besinler.

Belki şaşırtıcı gelecek, ama kalp için sağlıklı besinler arasında en önemlilerden biri de yulaf. Gelin bu bağlantıyı keşfedelim:

Kalp Sağlığı için Yulaf Tüketiminin Önemi

Kalp dostu beslenme düzeninizde yer alması gereken en temel ögelerden biri tam tahıllar. Bunların arasında da özellikle yulaf ve ürünleri (yulaf unu, yulaf lapası, yulaf sütü gibi) faydalarıyla ön plana çıkıyor.

Yulafın kalp-damar sağlığına bazı önemli faydaları şu şekilde:

  • Protein ve liflerin tüketimi, bağışıklık sisteminden bağırsak sağlığına kadar birçok alanda etkili. Aynı zamanda kolesterolü azaltmak ve kalp-damar rahatsızlıklarına karşı korumakla da ilişkilendiriliyorlar. İşlenmemiş tam tahıllar hem protein hem lif açısından oldukça zengin.
  • Yulafın bu bol lif ve protein içeriği ayrıca tok tutmaya da yardımcı olur. Bu da kilo kontrolü sağlamaya katkı sağlar, sağlıksız vücut ağırlığıyla bağlantılı olarak ortaya çıkabilen kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Yulaf, özellikle “beta glukan” adlı bir lif türünü bol miktarda içerir. Bu lifler kandaki kolesterol seviyesini azaltabiliyor ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Beta glukan ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenleyerek diyabete karşı da faydalı olabilir.
  • İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındıran yulaf, B vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı. Bunlardan “tiamin” de denilen B1 vitamininin tüketimi ile kas, sinir ve kalbin çalışma fonksiyonları artar. Ayrıca kan basıncını düşürmek ve glukoz metabolizmasını düzenlemek gibi faydaları da vardır.
  • Magnezyum, bazı elektrolitlerin hücreler tarafından emilmesine yardımcı olan bir besin maddesi. Bu sebeple tüketimi kalp ritmini düzenlemek ve aritmi benzeri rahatsızlıkları önlemek için önemli. Yulaf da magnezyum tüketimi için iyi bir seçenek.
  • Yulafta ayrıca yüksek miktarda manganez bulunur. Bu aminoasidin ana görevi kemik sağlığını geliştirmek, ancak kolesterol ve kandaki glukoz seviyelerini düzenlemeye de yardımcı olabiliyor.

Biz de bu bilgilerden yola çıktık, size yardımcı olması adına bol yulaflı, kalp dostu yemek tarifleri içeren bir liste oluşturduk. Heltia diyetisyenlerinin hazırladığı bu tarifleri kolayca yapabilir, dengeli bir beslenme düzeni kurarak bütünsel sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz :)

Yulaf İçeriği Zengin, Kalp Dostu Yiyecekler

Beslenme düzeninize dahil edebilmeniz için özenle hazırladığımız kalp dostu yemek tarifleri aşağıda:

1. Yulaflı Omlet

İlk olarak size hafif ve sağlıklı bir kahvaltı alternatifiyle gelelim istedik, listemize yulaflı omlet tarifi ekledik.

Hem hazırlanışı hem de tüketilişi bakımından oldukça basit olan bu omlet, besin değeri olarak ise oldukça zengin. Yumurtayla birlikte günlük protein ihtiyacınızın önemli bir miktarını karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca bu tarifi baz alarak üstüne istediğiniz kalp dostu besinler eklenerek kalp sağlığını daha da destekleyen bir yiyeceğe dönüştürülebilir.

Yulaflı omlet tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

2. Yulaflı Yoğurt Çorbası

Kalp dostu yemek tarifleri listemize yulaflı yoğurt çorbası ile devam ediyoruz.

Özellikle yaz aylarında yemeklerin yanında tüketebileceğiniz hafif ve serinletici bir çorba olan yoğurt çorbası, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını rahatlatmak için birebir. Yulafla birlikte yapıldığında da kalp sağlığını korumaya, kolesterol seviyesini dengelemeye katkı sağlıyor.

Yulaflı yoğurt çorbası tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

3. Enerji Topları

Kalp sağlığı için yiyecekler arasında sırada enerji topları var.

Bunlar atıştırmalık olarak her zaman kolayca tüketilebilir, kalp-damar sağlığınızı koruyabilir ve bağırsak fonksiyonlarınızı düzene sokabilir. Omega-3 yağ asidi, lif ve A vitamini açısından oldukça zengin olan bu tarifimizi mutlaka deneyin.

Havuçlu ve yulaflı enerji topları tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Kakaolu Yulaflı Puding

Sırada kalp dostu bir tatlı tarifi olarak bu listeye eklediğimiz kakaolu yulaflı puding var :)

Bitter çikolata ve glütensiz yulaf unu kullanan bu tarif, vejetaryen ve glüten hassasiyeti dahil birçok çeşitli beslenme düzenine uygun. Bitkisel bir süt alternatifi kullanarak rahatça vegan beslenmeye de uyarlanabilir.

Listemizde bir tatlı alternatifi olarak yer almasına rağmen kalp dahil vücudun birçok ögesi için faydalı. Enerji ve protein açısından oldukça zengin olan bu puding, egzersiz öncesi ve sonrası da tüketilebilir.

Puding tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

5. Yulaflı Çıtır Tavuk

Yulaflı ve kalp dostu yemek tarifleri arasında sonuncu olarak da yulaflı çıtır tavuk yer alıyor.

Çıtır tavuk harcını yulaf ile yapmak, kalp-damar sağlığımızı tehdit eden normal kızartmalara sağlıklı bir alternatif sunuyor. Yulafın kendi başına kalp sağlığına olan faydaları da cabası. Ayrıca yüksek protein içeriği ve doyuruculuğu ile de oldukça zengin bir enerji kaynağı.

Çıtır tavuk tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bu listeyi beğendiyseniz "Gökkuşağı Beslenmesi: Her Renkten Beslenmek İsteyenlere Tarifler" içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Uzman Heltia diyetisyenlerinin hazırladığı tüm tarifleri görmek için “Sağlıklı Tarifler” kategorisine göz atabilirsiniz.

Ayrıca Heltia uygulamasını buradan indirerek online diyetisyen görüşmeleri yapabilir, kişisel beslenme planınızı oluşturabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

blog-banner-app-ekran
İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.
blog-banner-app-yonlendirme-butonu